Slovenské špagety Bolognese

Všetci dobre poznáme špagety bolognese, ktoré pochádzajú z Talianska a sú veľmi obľúbené. Originálny recept je však trošku iný ako Vám dnes prinášame my, zvolili sme “slovenskú” verziu týchto špagiet, ktorá je o dosť jednoduchšia na prípravu. Pôvodný recept pozostáva z čerstvej zeleniny ako je mrkva, petržlen a paradajky. Na tento recept budete potrebovať nás kvalitný domáci paradajkový pretlak Dvory. Jeho chuť je na nerozoznanie od čerstvých paradajok, nakoľko na výrobu 1 kg pretlaku sa použije až 7 kg čerstvých paradajok.

Ingrediencie:

  • 1 šalotka
  • Olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo morčacie)
  • Koreniny: mleté čierne korenie, oregano, bazalka, soľ, korenie na bolonské špagety
  • 2x paradajkový pretlak Dvory
  • Uvarené špagety
  • Nastrúhaný parmezán

Príprava:

  1. Cibuľu nakrájame na malé kúsky a opražíme ju do zlatista na oleji
  2. Pridáme mleté mäso, čierne mleté korenie a soľ a mäso opražíme
  3. Následne mäso zalejeme dvomi paradajkovými pretlakmi Dvory
  4. Pridáme korenie na bolonské špagety, oregano, bazalku a ak je to potrebné, tak aj soľ
  5. Všetko spolu varíme, kým nie je mäso mäkké 
  6. Medzitým si uvaríme špagety, ktoré by mali byť al dente
  7. Po uvarení omáčky pridáme do odstaveného ešte trochu bazalky

Bolonské špagety servírujeme na plytký tanier. Na vrch pridáme nastrúhaný parmezán podľa chuti. Dozdobiť ich môžeme ešte listom čerstvej bazalky.

Dobrú chuť. 🙂

Tento jednoduchý recept zvládne každý, dokonca aj začiatočník. Náš paradajkový pretlak Dvory zaručí lahodnú chuť bolonských špagiet.